.

23 apr. 2015

De ce Justiția nu poate fi liberă

Adică este pe hârtie, dar nu poate fi în realitate

Îmi place când mai apare Danileț pe la câte un post din ăsta de televiziune (în general online) și ne povestește el cum judecătorii trebuie să aibă curaj, că nu trebuie să se lase intimidați de politic, că să pună în balanță exact, să nu tragă nici în stânga și nici în dreapta. Omul își face datoria, îl înțeleg, vrea să-și apere nevoile și neamul, nu e nimic de condamnat aici, dar se vede pe fața lui că nici el nu crede ce spune. Când își dă ochelarii jos ca să și-i șteargă i se poate vedea lacrima în colțul ochiului... 

Judecătorii judecă cu materialul clientului, exact ca zugravii, ca parchetarii, ca meșterii în general. Meșterul vine la voi acasă, vă spune că cel mai bine ar fi să luați materiale din alea, cuie din alea, țevi din alelalte, să cumpărați calorifere de la firma aia pentru că sunt mai de calitate etc. Eh, voi ce-i spuneți meșterului când vine la voi? Păi am luat deja materiale, meștere, am găsit în ofertă la magazinul unui văr de-al fratelui cumnatei mele, marfă bună și ieftină! Așa și judecătorul, pe legile clientului judecă, dacă legile sunt ok, sunt de calitate superioară, atunci rezultatul final iese ok, dacă nu, se ajunge la situații ca aia de la Năvodari.

Italianul era o jigodie? Foarte bine, se știa asta. Primarul era o jagardea penală? Cică nu știau, au aflat ulterior, a și fost condamnat de altfel. Decizia a fost irevocabilă? Da, dar degeaba, a fost dată alta la CEDO și nu se termină aici. Și toate astea pentru că materialul este prost, dragi tovarăși și pretini, este de tot căcatul. Pentru că da, primarul penal a dat o decizie ilegală și a fost condamnat pentru asta, dar dacă vrei să anulezi și decizia faci alt proces. E ca la aia, prinzi hoțul, dar dacă vrei să mai recuperezi și ce ți-a furat e altă socoteală. Și se face alt proces, și alte recursuri, și se dau alte decizii care, de multe ori, nu mai corespund cu procesul în care ăla care a dat-o a fost arestat! Cum spune și Bajdechi: "CEDO nu judecă pe fond!". V-ați prins acum? Danileț, ai înțeles și tu?! Bajdechi e viitorul tu, gândește exact ca tine, are curaj, are tot ce trebuie, faza e că și el lucrează tot cu materialul clientului, care material este de căcat, ți-am mai spus.

Există judecata pe fond, există aia sub fond, după fond, se mai întâmplă să nu aibă legătură cu fondul, există orice. Și asta pentru că, dragii de ei, politicienii, au avut grijă ca pe piață să nu se mai găsească decât material de căcat. Așa este, mulți dintre ei au prieteni judecători de la care au învățat ce au de făcut ca să distribuie doar material din ăsta, este adevărată și faza asta. Dar ideea de bază rămâne: judecătorului i se rupe-n paișpe, dacă așa scrie la lege, așa judecă și el, nu-și bate capul să miroasă legea, să vadă dacă pute a căcat sau miroase a micșunele. O să întrebați că ce-am vrut să zic cu toate astea, că la ce-am scris toată polologhia asta aiurea. Păi am vrut să vă spun tot ce ziceam într-un material de acum câteva zile, că România este o țară de căcat, dar pentru că nu mă puteam repeta am încercat să vă prostesc altfel. Dacă repetam tot materialul ăla bănuiesc că nu-l mai citeați încă o dată, nu-i așa?!

P.S.: Probabil că o să judecați că e un material de căcat, dar asta e, nu aveți ce face, ăsta e materialul, pe ăsta trebuie să-l judecați.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

puteti si sa injurati daca nu va suparati!