.

2 apr. 2015

Ce facem acum?

Ne revenim sau inventăm alții?!

Imediat după așa zisa revoluție, când habar nu aveam pe ce lume trăim, umblau prin târg tot felu de deștepți din ăștia. Ceva de genul cum sunt ăia care apar astăzi la televizor doar că nu apăreau nicăieri, umblau prin cartier, așa, pe unde se aduna lumea. Și, de regulă, lumea se aduna în jurul unuia care repara la o Dacia 1310. 

Am asistat și eu la o schimbare de platină și s-a nimerit și un deștept din ăsta. Îl recunoșteai imediat, era singurul care nu era în maiou și singurul care habar nu avea ce distanță se lasă la platină. În rest știau toți cât trebuie lăsat. Bine, de acord cu voi, mașina oricum nu pornea, mai desfăcea ăla la delcou de vreo 15 ori, dar asta nu înseamnă că tăcea vreunul din gură. Bun, să revenim la deșteptul nostru. 

Îmi aduc aminte că a zis ăla niște vorbe care mi-au rămas în cap până acum, atât de puternic m-au marcat: "Bă, capitalismul ăsta nu funcționează cum credeți voi! În capitalism trebuie să existe oameni cu bani! Dacă nu există oameni cu bani atunci ei trebuie inventați ca să poată funcționa capitalismul! N-are nimeni o țigară de dat?!". 

Eh, am rămas prost de cât de deștept era ăla. Nu cred că a înțeles nimeni ce-a vrut să spună pentru că între timp se nimerise distanța la platină și Dacia 1310 pornise, nu mai avea nimeni timp de ăla, se certau între ei care spusese primul distanța exactă. Dar eu am băgat la cap și am urmărit cum au fost inventați oamenii cu bani în România. Apăreau așa, prin ziare, pe la televizor, nu știa nimeni de ei, dacă întrebai pe cineva cine fusese ăla nu știa nimeni să-ți răspundă. Încet, încet, apărând azi acolo, mâine dincolo, au intrat în capul oamenilor de s-a ajuns ca unul ca Voiculescu, ca Niculae, ca Năstase să pară că au fost bogați de generații întregi! "Ăla are un sac de bani! Mamă, mamă câți bani are!" spuneau maiouarii în jurul Zâmbetului lui Iliescu de data asta. "Are bani de când mă știu!" spuneau oamenii în trening strânși în jurul Super Novei. Și tot așa până s-a ajuns că ăia aveau bani de la Big Bang, nu și-a mai pus nimeni problema că erau niște ghiolbani veniți de la coada vacii care nu aveau după ce bea apă până să nu li se albăstrească ochii.

Acum încep să cadă unul după altul. A venit vremea ca oamenii bogați să fie dezinventați. Așa sunt vremurile, curbele, pulii mei, rata marginală trebuie recalculată, trebuie făcut ceva pentru ca satisfacția consumatorului să rămână neschimbată! Că tot veni vorba, în economie e simplu, se înlocuiesc câteva produse și gata, dar problema e că tot prosteală pe față rămâne! Ca să schimbi cu adevărat ceva trebuie să arunci cartea veche la gunoi și să scrii alta, nouă! Adică de aia întrebam ce facem acum. Pentru că dacă inventăm alții atunci trebuie să vă spun o chestie: în ziua de azi nu se mai adună nimeni să regleze platina, în ziua de azi se duc mașinile la Service, e cu testere, cu căcat, iar acolo nu te lasă să intri. Așa că degeaba vine deșteptul să mănânce cu oameni bogați și cu astea, nu-l mai ascultă chiar nimeni. Nu, nici măcar eu, am crescut între timp, am aflat și eu că nu exista nici un fel de platină, piesa aia era din fier de căcat, de aia nici nu ținea mult și trebuia schimbată. De aia mi-e și frică, că ăia schimbau platina de căcat cu altă platină, tot de căcat, nici nu ascultau ce zicea ăla, nici măcar nu-l auzeau... Chiar mă gândeam dacă nu cumva îi dădeau țigară ca să tacă dreacu din gură și să-i lase în pace, în platina lor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

puteti si sa injurati daca nu va suparati!