.

20 dec. 2011

Capsunarul si nehotararea

Vai, cate probleme!
Dom'le sunt nehotarat. M-au inconjurat evenimentele si nu mai stiu de care sa ma apuc mai intai. A murit cel mai iubit dintre coreeni', a fost eliberat Sile Camataru, niste romulani s-au omorat pe la Targu Mures (parca) pentru bonuri de 70 de lei, sigur a fost vreun accident care a necesitat vreo descarcerare, probabil a mai fost descoperit vreun virus fatal pentru omenire, inevitabil au fost reinterpretate scrierile maiase care descriu sfarsitul lumii etc. Dar stiti ce... Ia mai da-i dreacu pe toti ca la urma urmei am un singur neuron si nu e cazul sa-l stresez prea tare. Ia sa ne ocupam de un lucru mai usor, mai distractiv si chiar mai interesant: Volunia!
Cica italianu' care a inventat HyperSearch a mai inventat ceva! HyperSearch a fost primul "search", mama si tata cautarii pe net (ca sa zic asa). Omu' a pus bazele dupa care au facut astia Google, Yahoo, Bing, Ping, Cing sau cum le mai zice. Pe italian il cheama Massimo Marchiori si este unul dintre oamenii care a pus umarul la dezvoltarea WWW-ului. Ce a inventat italianu'? A inventat Volunia si, conform declaratiilor persoanale facute intr-un ziar italian, de data asta a brevetat totul ca sa n-o mai ia in mana asa cum a patit cu Google si restul.

Despre Volunia nu spune nimic concret si asta deoarece vrea sa-i loveasca pe Google direct intre ochi. Dar, pentru unul ca mine care nu intelege nimic dintr-un algoritm insa intelege ce se ascunde printre randuri sunt foarte interesante cateva chestiuni. Marchiori are un asociat care nu numai ca e un cunoscut in lumea WWW-ului, dar a si investit in Volunia Holding niste milioane de euro. Dupa aia, la proiect au lucrat niste studenti italieni convinsi in ultima secunda sa nu plece in America, acolo unde primisera niste superoferte de munca. Si, la final, supercomputerele si serverele pe care baietii lucreaza sunt furnizate de aia care i-au aprovizionat cu chestii socoteli pe aia de la Cern!
Acum poate o sa spuneti ca ce mare smecherie e si stirea asta? Bah, mie mi s-a parut interesanta asa ca...
P.S.: Pentru aia care cred ca Volunia e doar un altfel de Google le traduc zicerile lui Marchiori: "Nu, e cu totul si cu totul altceva. Volunia nu e un Google de noua generatie si nici macar un anti-Google. Idea era de a face in asa fel incat cautarea pe web sa fie diferita, in afara schemelor. Metoda "Oracolul din Delfi", adica eu pun intrebarile si motorul de cautare imi da o serie de raspunsuri din care sa aleg este neschimbat de 12 ani. Eu am schimbat totul in mod radical, schimband regulile jocului". Acum pare mai interesant? V-am zis eu... 

0 comments:

Trimiteți un comentariu

puteti si sa injurati daca nu va suparati!