.

3 dec. 2011

Capsunarul si gramatica

Mai trebuie sa stiu sa vorbesc daca stiu sa scriu?
Romania vrea sa adopte Euro, vrea sa devina importanta in Europa si mai vrea multe alte chestiuni de genul asta. E clar insa pentru toata lumea ca cu salarii de 160 de euro nu te baga nici dreacu in seama. Sper ca va dati seama din ce am scris eu ca cacofonia nu e "ca cu" ci e "salarii de 160 de euro". Cacaofonie mai mare nu poate exista si cred ca e timpul ca toti pasionatii de gramatica sa inceapa sa rescrie un pic cartea aia pe care, cu toate ca era subtirica, n-am inghitit-o niciodata! Nu ma intereseaza bah care e mai mult ca perfectul sau care e perfectul compus in limba romana.
Si ca sa vedeti ca nu e nici-o smecherie sa cunosti gramatica o sa va dau cateva exemple ca sa va convingeti. Deci gramatica ne invata ca Indicativul arata o actiune sigura, reala. Pai hai sa vedem! Indicativ prezent: "eu trec la Euro cu 160 de euro salariu"... Nu treci bah nicaieri! Poti sa indicativi tu la prezent cat vrei, ca cu 160 de euro nu treci nicaieri! Indicativ viitor: "tu vei trece la Euro cu 160"... Evident ca nu vei trece la nimic asa ca nu mai are rost sa continuam cu Indicativul asta.
Hai sa incercam cu Perfectul simplu sa vedem, poate daca-l cunoastem pe asta avem vreo sansa. Conjugarea I, "eu trecui la Euro cu 160 de euro salariu minim pe economie". Nu, corect este "tu ai fi trecut la Euro daca aveai mult mai mult de 160"... Si asta cica e Conditional optativ la timpul perfect! Dar asta e asa de greu ca e bagat ultimul la Gramatica si, asa cum bine stiti, cand ne spunea profa' ca "data viitoare facem ultima lectie..." nu mai aparea nimeni pe la ora. Mergeam toti la bar la Tineretului la cafea si la tutun. Asa ca cine sa cunoasca frate optativu' asta?
Eu va las sa incercati si singuri daca vreti, dar va asigur ca cu 160 de euro tot cacofonie va da. Uite, de exemplu Slovenia! La aia da frate, merita sa inveti gramatica! Ia sa luam, de exemplu, Mai mult ca perfectul: "voi trecuserati la Euro cu 512 minim"! Eh, vedeti cum e mai mult ca perfect? Normal bah, ca nici aia de la UE nu sunt prosti. Degeaba ai tu gramatica mijto daca nu ti se potriveste. Uite, la sloveni s-a potrivit si, tac pac, au trecut la Euro! Si stiti care e faza cea mai tare? Ca poate slovenii nici macar nu au mai mult ca perfectul in gramatica lor, dar pe cine dreacu mai intereseaza nene...
P.S.: Daca am gresit vreo conjugare lasati-o asa... Voi sa fiti sanatosi!
deci e corect EURI ca e mai multi de 50!

2 comentarii:

puteti si sa injurati daca nu va suparati!