.

29 iun. 2011

Capsunarul si proverbele

Iarna chiar ca e la fel ca vara
Bah am stat si-n tara si am fost si plecat. Din cele 0,01 procente de experienta castigata pana acum va garantez ca multe dintre proverbele de pe la noi nu se potrivesc chiar peste tot. Vreti exemple? Uite sa luam... "Ulciorul nu merge de multe ori la apa!" Asa se zice nu? In traducere adica nu poti sa-ti fortezi norocu la nesfarsit, nu? Adica iti merge odata de doua ori si gata, nu? Mai exact dupa maxim doua ori trebuie sa te opresti, nu? Bun! Acum mergeti la Mafia din Italia si le povestiti proverbu asta. Vedeti? Nu se potrivesc peste tot proverbele de la noi. E si greu sa traduci un proverb romanesc in alta limba! De aia probabil ca nici nu functioneaza in proportie de... 80? 90? 99%?
Eu zic maxim 99% pentru ca exista cel putin un proverb care functioneaza garantat oriunde pe lumea asta: Iarna nu-i ca vara! Nu e proverb? Eh aveti putina rabdare ca o sa fie. Cand Basescu a zis treaba asta nu a inventat nimic! Vorba functioneaza peste tot in lume! Pai sa vedem de ce. Cand e iarna e naspa, lumea incepe sa vada tot felul de probleme, intretinerea scumpa, frig, gasesti masina blocata cu zapada etc. Automat lumea merge la Basescu care e in tara respectiva si incepe sa se planga. Ala stie ca oricum n-o sa faca nimic si atunci ii arunca: Iarna nu-i ca vara! In mod miraculos lumea tace malc si nu mai comenteaza nimic sau chiar daca mai zice ceva zice incet fara sa-l auda nimeni. Pai tace frate ca stie ce-a facut! In vara mucles, n-a zis nimic si nici la vot n-a mers pentru ca era in vacanta. Pai de ce credeti voi ca la greci se voteaza planu' de austeritate acuma? Pai e vara nene, e cald! Lumea n-are nici un chef de nimic si daca va uitati bine o sa vedeti o mare diferenta intre cati era acum cateva luni (cand era naspa afara) si cati sunt acum acre se caftesc cu gaborii! La noi ce sa mai zic. Pustiu! Sunt vreo cativa pe la televizor da' si aia o ard aiurea ca sa umple timpul ramas pana la vacanta. In Italia, daca eram Berlusconi luam toate deciziile in august! Pai in august poti decide si sa vinzi Italia ca si-asa sunt toti italienii plecati in concediu si n-are cine sa comenteze. Vara e cel mai marfa sa iei decizii politice! Si parerea mea e ca am dreptate pentru ca astia, cu scuza ca trebuie sa se miste repede ca pleaca politicienii in concediu, baga tot felul de chestii la foc rapid: ba un program de austeritate, ba taie niste locuri de munca, ba maresc niste preturi etc. Si toata lumea mucles pentru ca, nu-i asa, lumea e ba la terasa, ba la bunica la tara, ba la mare etc. Cand intra chestiunile in vigoare se face deja toamna! Atunci incepe cetateanu care este sa-si dea seama ce s-a intamplat si incepe sa faca gura! Pana il aude careva se face iarna! V-ati prins? Cum iarna nu-i ca vara... asta e, nu se mai poate face nimic pana la vara viitoare cand se reia ciclul!
P.S.: Mi-a zis cineva ca mai e un proverb care se potriveste peste tot: Cum iti asterni asa dormi! Imi pare rau, dar trebuie sa te contrazic dragul meu! De exemplu la italieni le-au asternut americanii acum vreo 60 de ani de toate in timp ce noi le asterneam la rusi vagoane de grau si de porumb si tot ce era mai sclipitor pe la gatu oamenilor! Dar daca incep si eu cu aia care ne-au tradat la rusi... 

0 comments:

Trimiteți un comentariu

puteti si sa injurati daca nu va suparati!