.

31 mai 2011

Capsunarul si Italia

Ca sa pricepeti si noi...
In 8 ani am venit in Romania de vreo 3 ori... Am preferat Spania (naspa) sau Grecia (superb) pentru vacante. In Romania nici nu prea puteam sa vin des pentru ca nu eram niciodata "la inaltime" ca sa zic asa. Cand am venit prima data cu Honda Concerto din '94 primul lucru pe care l-am auzit a fost "pai din asta ti-ai luat bah? trebuia sa-ti iei si tu un BMW  ceva!". Inutila tentativa mea de a explica celui care m-a apostrofat (posesor de Dacia 1310 LX) ca prima asigurare in Italia e in jur de 1600 euro pe an pentru un 1400 cc... Dupa aceea am venit cu Toyota Avensis din 2001, dar deja Romania era plina de Q7 asa ca e inutil sa va mai povestesc ce mi-au auzit urechile... In Spania sau Grecia poti sa mergi si pe jos ca acolo nu te cunoaste nimeni... ba chiar se fura (sau se sparg) masini din alea pentru ca in Spania ne-au zis sa nu mergem in Barcelona cu masina pentru ca "atrage" (cred ca numerele straine erau de vina, dar un conteaza).
Parerea nemtilor despre Berlusconi!
Foto ciordita de pe italian4journalist
Chiar daca v-am plictisit nu conteaza pentru ca nu despre asta dorea autorul sa scrie... Autorul dorea sa inteleaga de ce pulii mei Romania a luat cel mai naspa model din Europa? De ce Italia? Nu puteau sa ia alt model? Nu stiu... Luxemburg ceva... orice? Pe unde te rasucesti vezi numai Pizza, Mizza, spaghete, haine Made in Italy, lasagna, scoici, gelato... Pe la stadion nu vezi tricou cu Faru sau cu Dinamo (asta e un lucru bun!) dar vezi cu Roma, cu Italia sau cu Juve (asta e corect si foarte bun!). Mutu nu mai e jucator la Fiorentina e "stranier", iar orice panarama de cafea la bar vine servita sub forma de "espresso" chiar daca nu are nici in clin nici in maneca.
Dar toate astea nu ar fi o problema si faptul ca halesti un "calzone" desfacut nu are o importanta prea mare atunci cand habar nu ai ce inseamna aia. Problema grava e ca i-am copiat pe aia la ce e mai naspa. La politica si la economic. Asa cum bine stiti Berlusconi e in Romania desi la el acasa partidu' lui doar ce a pierdut 80% dintre Primarii in urma alegerilor locale. In mod normal un lider de partid nu umbla razna prin Romania cand la el acasa colegii si aliatii sunt in suferinta. Dar la fel de bine stiti ca Berlusconi, in mod normal, trebuia sa fie in fata Judecatorului pentru niste procese vechi si noi. Omu' s-a cotit si a venit in Romania chipurile cu treburi. Berlusconi s-a bagat in politica ca sa scape de parnaie. A schimbat legile p'acolo ca sa scape de parnaie si dupa ce nu mai e politician (au dat lege sa nu mai intre sontorogii la puscarie pentru ca sunt prea batrani saracii). Nu stau sa va mai povestesc despre politicienii italieni care isi baga copiii in functii, isi fac curvele ministre si prietenii consilieri. Nu stau sa va povestesc nici despre firmele care au intrat in faliment pentru agentii aveau doi clienti de 20 de ani si aia lasati de ala dinaintea lor. Nu stau nici sa va povestesc despre cel mai de cacat sistem de munca in care important e sa stai 16 ore la munca chiar daca se muncesc doar 4. Nu stau sa va povestesc despre multe pentru ca le traiti pe propria piele. Stiti si voi cine e Enel, cine e Astaldi si alte firme din astea. Ati vazut "prietenul" italian care vrea sa bage Romania in randul tarilor civilizate prin construirea unui depozit de cacat la Navodari. Nu va agitati crezand ca isi aduc gunoiul la noi pentru ca la ei trebuie sa ramana curat! Nuuuu! Vor sa-l aduca la noi pentru ca la ei nu mai au loc! Cautati si voi pe net sa vedeti ce scandaluri au ei cu deseurile si cu gunoaiele ascunse prin orice gaura! La Milano au construit un cartier de locuinte pe fundatii sub care au ingropat deseuri! Cam despre asta e vorba cu astia. 
Din pacate si Basescu si Nastase se pupa cu ei asa ca nu vom scapa prea curand. Lumea e fascinata de Italia si pana si eu trebuie sa recunosc ca daca mergi in vacanta e chiar misto. Ce ma mira e ca romanii continua sa fie bine crescuti in fata astora care din tigani, oameni de cacat si alte denumiri din astea nu ne scot.
Dar (daca stau bine si ma gandesc) ce model puteau lua romanii mai bun ca asta? la nemti se munceste prea mult, franceza e o limba supernaspa (cu toate ca aia l-au bagat la parnaie pe Tapie, amicul lui Berlusconi), englezii au volanu' pe dreapta, iar olandezii merg cu papuci de lemn care iti umfla picioarele. Grecia e in faliment, la elvetieni e prea scump, iar la norvegieni e prea frig. Cu rusii nu vrem sa mai avem vreo legatura, iar americanii daca nu te bati cu ei in vreun razboi nici nu te baga in seama. Suedia e cu socialism cu chestii d'astea, iar in Spania nu mai ai loc de Barca sa faci ceva. La urma urmei chiar nu aveam pe cine copia. Asa ca trebuie sa ramanem cu italienii cu care suntem obisnuiti de pe timpul lu' Decebal. Sa speram doar ca nu vom avea soarta lui pana la urma...
P.S.: Evident ca pentru orice asemanare cu fapte sau personaje reale nici eu nici voi nu avem vreo vina...

0 comments:

Trimiteți un comentariu

puteti si sa injurati daca nu va suparati!